FAQ

Često postavljana pitanja

P: Da li trebam Google račun za pristupanje Trg. Play?

O: Da. Raditi će bilo koji račun koji ste napravili da biste pristupili bilo kojoj Google usluzi (Gmail, YouTube, Google Docs, Google Drive…)

P: Što je to RETINA zaslon?

O: Retina Display je LCD zaslon s vrlo velikom gustoćom piksela (oko 300 ppi) i velikim kutom gledanja.

P: Moglu li puniti svoj tablet preko USB ulaza?

O: Ako Vaš tablet dolazi s zasebnim punjačem koji nije USB, onda ne možete.

P: Mogu li instalirati Windows na svoj tablet?

O: Starije verzije Windowsa se ne mogu instalirati na tablet (XP, Vista i 7). Windows 8 RT u teoriji podržava hardver modernih tableta, međutim, potrebno je dosta stučnog znanja i spretnosti za izvršavanje instalacije.

P: Koliko mjesta na internoj memoriji zauzima Android OS?

O: To ovisi o dodatnim aplikacijama koje dolaze s Androidom. U pravilu od 1,7 GB do 2,2 GB. Svakako treba korisiti dodatnu microSD karticu za proširenje memorije tj. spremanje Vaših slika, glazbe i filmova.

P: Mogu li otvarati i editirati Office dokumente na svom tabletu?

O: Da. Potrebno je otići na Trg. Play i skinuti neku od podržanih aplikacija. Napomena: neke od aplikacija nisu besplatne te Vam neće omogućiti editiranje dokumenata, već samo otvaranje.

P: Micro SD kartica mi ne ulazi u utor? Šta da radim?

O: Da biste umetnuli karticu pravilno u utor, potrebno ju je okrenuti na pravu stranu i staviti pod pravi kut. Ako je pravilno stavljena, trebali biste čuti klik-klik zvuk i tablet će prikazati ikonu kartice na Home ekranu.

P: Kako mogu spojiti svoj tablet na TV i što imam od toga?

O: Neki tableti imaju HDMI izlaz preko kojeg je moguće spojiti Tablet na TV. Kada su pravilno spojeni, na Vašem televizoru vidite duplikat slike koju vidite na ekranu tableta. Jako praktično za gledanje filmova i slika, te slušanje glazbe i surfanje internetom.

P: Kako kupiti aplikaciju na Trg. Play?

O: Prilikom prvog postavljanja Vašeg tableta, trebali biste upisati podatke od Vaše kreditne ili debitne kartice. Ako ste preskočili tu opciju, kasnije možete otići u postavke tableta te pod “Računi” upišite tražene podatke.

P: Zamrznuo mi se tablet i ništa ne reagira? Što da radim?

O: Prvo sačekajte neko vrijeme da se aplikacija pokuša sama oporaviti. Ako ne reagira, probajte prisilno zatvoriti aplikaciju (Postavke aplikacija). Ako je i dalje smrznut, probajte ga ugasiti te ga nakom minute ponovo upaliti (dugo držite tipku za paljenje).

P: Ne radi mi WiFi na tabletu?

O: U dosta slučajeva Vaš router ima problema s pravilnim prepoznavanjem tableta i potrebno ga je restartati. Ugasite router te ga nakon 2 minute ponovo upalite. U slučaju slabe baterije je potrebno tablet spojiti na punjač.

P: Što je to .apk i kakve veze ima s Androidom?

O: apk je format programa (aplikacije) namjenjen Android operativnom sustavu. (primjer je .exe na Vašem PC-u). Apk aplikacije možete ručno skinuti s weba na Vaš PC te prebaciti na tablet i nakon toga instalirati. Ova opcija je pogodna za one koji ne žele registrirati Google račun.

P: Kako se mogu spojiti na Internet na mjestu gdje nemam WiFi mrežu?

O: Neki skuplji tableti imaju ugrađen čitač SIM kartica i pripadajući modem (3G/LTE). Većinu ostalih modela možete spojiti preko USB OTG adaptera i podržanog USB-3G modema te upisti točan APN (Access point name) Vašeg davatelja usluge.

P: Kako tablet vratiti na početne postavke?

O: Opcija vraćanja na tvorničke postavke se nalazi u postavkama vašeg tableta pod opcijom “privatnost”. Oprez: Uređaj će izbrisati sve što imate na tabletu, uključujući i microSD karticu, te vratiti na stanje kako je bilo kad ste ga prvi put upalili.

P: Aplikacija se instalirala, ali je ne mogu pokrenuti. Šta sad?

O: Velika je vjerovatnost da vaš uređaj (Android OS) nije kompatibilan s instaliranom aplikacijom. Također je moguće da je Vaš uređaj hardverski preslab za pokretanje iste (većinom veće i naprednije igre).

P: Ne mogu naći fizički pronaći svoje podatke? Gdje se nalaze?

O: Za pretraživanje podataka koristite ugrađenu aplikaciju za pretraživanje podataka. File Explorer. Ili File Manager. Podaci na memorijskoj kartici se nalaze u folderu EXSD. (external SD)

P: Jako se brzo prazni baterija! Kako produljiti vijek baterije?

O: Najveći potrošač na tabletu je ekran koji troši većinu baterije, zatim WiFi prijamnik, zvučnici te reprodukcija filmova i igranje igrica. Produljiti trajanje možete tako da smanjite osvjetljenje ekrana za 20-30%, koristite slušalice umjesto zvučnika te isključite WiFi ako ga ne koristitite. Također je preporučljivo da koristite neki od programa za optimizaciju potrošnje baterije jer neke aplikacije jednostavno troše više energije nego što bi trebale.

P: Koji je najbolji format za čitanje knjiga?

O: Najviše knjiga dolazi u .pdf formatu, ali je najpopularniji i najpraktičniji .epub! Njegove knjige zauzimaju manje mjesta, a aplikacije mogu lako mjenjati font (veličinu i boju), pretraživati unutar teksta, dodavati književne oznake itd…

P: Kako da nadogradim operativni sustav na svom tabletu?

O: Opcija nadogradnje se nalazi u postavkama pod opcijom “O tabletu”. Međutim, neki tableti nemaju dovoljno veliku podršku koja može omogućiti redovne nadogradnje već jednom unutar dužeg vremenskog razdoblja izdaju veliku zakrpu. Svakako redovno provjeravajte da li je dostupna nova verzija softvera.

P: Da li mogu zamjeniti bateriju u svom tabletu?

O: Nažalost ne. Za razliku od mobitela, u tabletu je baterija ugrađena u sam uređaj i ne može se zamjeniti bez fizičkog oštećenja uređaja.

P: Ne mogu kupiti aplikaciju na Google Trg. Play, a unjeo sam sve potrebne podatke!

O: Vaša kartica vjerovatno nije na službenom Google popisu podržanih kartica.

P: Da li mogu spojiti tipkovnicu i miša na svoj tablet?

O: Da, uz pripadajići OTG USB adapter!

P: Može li moj tablet pretvarati govor u tekst (diktat)?

O: Može, uz pomoć “prepoznavanja govora”. Napomena: Ova opcija ispravno radi samo na jednom od velikih svjetskih jezika (Engleski, Španjolski, Njemački, Francuski…)

P: Imam bluetooth tipkovnicu i/ili slušalicu koju koristim na računalu/mobitelu. Da li je mogu koristiti na tabletu?

O: Možete samo ako Vam tablet ima ugrađen bluetooth prijamnik. Potrebno je jednom upariti uređaje i spremni ste za korištenje. Napomena: Bluetooth prijenos troši dosta energije te će se baterija brže prazniti.