Hoće li baterije konačno napredovati?

Hoće li baterija konačno napredovati? - Forcebook

Portal digitaltrends.com navodi se deset trendova koji problemu napajanja prijenosnih uređaja pristupaju iz različitih kuteva. Ultra brzi punjači koje je nedavno predstavio StoreDot s nevjerojatnim vremenom punjenja od samo 30 sekundi. Očekuje se da će StoreDot pojaviti na tržištu u 2016. Punjenje jednog uređaja uz pomoć drugog.

Korištenje izuzetno super velikog baterijskog napajanja, poput onog koje osigurava 290 vat-sati i nudi višekratna punjenja (npr. može napuniti iPhone 50 puta). Loša strana su dimenzije. Na glomaznost i nepraktičnost nailazimo i kod superkapacitora iako je zbilja impresivno što može napuniti pametni telefon u samo 30 sekundi. Baterije različitih oblika i veličina, u LG G2 smartphone dodano je 16 posto kapaciteta baterije, čime automatski omogućuje da baterija drži još 3 sata dulje nego što je to u tipičnom dizajnu baterije. Termoeletkrični generator svojim tankim i laganim dizajnom može biti postavljen na uređaj gdje se toplina tijela pretvara u energiju koja omogućuje neprestano punjenje uređaja. Pametno optimizirani softveri koji omogućavaju 75 posto brže punjenje baterije, dok bi neki više preferirali solarne panele na ekranima pametnih telefona koji bi dodali 15 posto snage baterije.

Većina modernih baterija su Li-ion koje dosežu svoj limit, dok se krajem 2014. godine očekuju Li-imide sa silicijskim anodama. Prednosti su drastično povećanje u kapacitetu, dosljedna performansa i ono najvažnije: duži životni vijek. Kao što se može vidjeti, nema drastičnih pomaka na baterijama, ali tehnologija se razvija u smjeru da u skorijoj budućnosti omogući da ne moramo pametne telefon spojiti s punjačem. I ovdje bi WI-FI preuzeo znatnu ulogu – bežično punjenje koje može napuniti do 40 pametnih uređaja u krugu od 5 metara. Ovakva tehnologija bi uradila za punjenje ono što je WI-FI uradio za Internet.

Što reći osim, jedva čekamo!

Objavljeno u Novosti.