Savjeti za pravilnije korištenje tableta

Savjeti za pravilnije korištenje tableta - Forcebook

Tableti su neupitno postali neizostavni dio svakodnevice, kao što je to prije 20-tak godina bio PC. Istraživači su počeli s proučavanjem utjecaja tableta na sjedenje korisnika pri njihovom korištenju.

Harvardova studija je ispitala utjecaje tableta na glavu, vrat i ramena prilikom sjedenja u relativno opuštajućoj fotelji bez naslona za ruke. Ispitanici su bili testirani pri u kretanju kroz četiri različita položaja: A. držeći tablet u krilu pridržavajući rukom, B. tablet u krilu s najniže postavljenim nosačem, C. tablet na stolu s najniže postavljenim nosačem, D. tablet na stolu s visoko postavljenim nosačem. Izvodili su četiri jednostavna zadatka: surfanje Internetom, igranje Solitaire-a, kratko odgovaranje na e-mail, te gledanje kratkih videa.

Položaj D je najbolji iz razloga što se vratni mišići najmanje naprežu i glava je u pravilnom položaju. U slučaju položaja B i C, ispitanici drže glavu više gore i gledaju u tablet dok igraju Solitaire i surfaju Internetom te šalju e-mail, gdje se naprežu vratni mišići. U položaju A ispitanici su najviše surfali Internetom što dovodi do ukočenja vratnih mišića.

Savjeti kako pravilnije koristiti tablet! Vrat mora biti u ravnini sa kralježnicom, ramena opuštena i ruke položene blizu tijela. Tokom sjedenja važno je postaviti tablet znatno iznad površine stola. Ukoliko koristite tablet za pisanje, koristite vanjsku tipkovnicu.

Objavljeno u Novosti.